Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Εκπαιδευτική Επίσκεψη της Β΄ Γυμνασίου στη Χαλκίδα-Στενή Ευβοίας

Την 21η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε μονοήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Χαλκίδα και στη Στενή Ευβοίας για τη Β΄ τάξη στο πλαίσιο του διαθεματικού σχεδίου δράσης: «οι δρόμοι του νερού».
Η σκοποθεσία της επίσκεψης αυτής συνάδει με την αντίστοιχη του εκπαιδευτικού προγράμματος – θεματικού σχεδίου δράσης: «οι δρόμοι του νερού». Δηλαδή, ο βασικός σκοπός της επίσκεψης είναι η ευαισθητοποίηση, καθώς και η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων αναφορικά με το νερό, το οποίο έπαιζε και εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξελικτική διαμόρφωση του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά που η διαχείρισή του σχετίζεται με πολλά σύγχρονα προβλήματα.
Ειδικότερα η επίσκεψη αυτή, τον πρώτο κιόλας μήνα εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιδιώκεται να δράσει ως αφόρμηση για τη διεξαγωγή έρευνας από τους μαθητές για την εύρεση στοιχείων και πειστηρίων που να καταδεικνύουν το ρόλο του νερού στον πολιτισμό του ανθρώπου, τόσο σε καθαρά αστικό περιβάλλον, όπως αυτό  της Χαλκίδας, όσο και στο φυσικό περιβάλλον, όπως αυτό της Στενής Ευβοίας.

Κατά την επίσκεψη οι μαθητές, κατά ομάδες, αποτύπωσαν με το φωτογραφικό και κινηματογραφικό φακό τα τεκμήρια. Μετά την επίσκεψη δρομολογείται η αναζήτηση επιμέρους στοιχείων αναφορικά με την ύδρευση της Χαλκίδας από την αρχαιότητα έως και σήμερα, αλλά και σχετικά με τη Δίρφη, τους μύθους που σχετίζονται μ’ αυτή, αλλά και την ιστορία της μέχρι και σήμερα. Απώτερος στόχος είναι η παρουσίαση της έρευνάς τους, τόσο στο πεδίο, όσο και της βιβλιογραφικής, με τρόπο πρωτότυπο από κάθε ομάδα. Μάλιστα το υλικό αυτό θα αξιοποιηθεί και παρουσιαστεί στην ημερίδα που θα διοργανωθεί στο σχολείο κατά την παγκόσμια μέρα για το νερό. Πολλαπλά και ποικίλα αναμένονται τα οφέλη από μια τέτοια δράση, όπως η καλλιέργεια δεξιοτήτων: (α) διεξαγωγής έρευνας στο πεδίο, αλλά και βιβλιογραφικής, (β) ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων και συνεργασίας, (γ) δημιουργικότητας κλπ.

Η εκδρομή περιελάμβανε:
  • Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου» της Εστίας Γνώσης της Χαλκίδας, «Κόκκινο σπίτι».

Έξω από το Κόκκινο Σπίτι οι μαθητές του Β12 και του Β3 αναμένουν για να εισέλθουν

Στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος

Οι μαθητές του Β11 και του Β2 ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το Κόκκινο Σπίτι
  • Περιήγηση στη Χαλκίδα για την αναζήτηση στοιχείων και τεκμηρίων που πιστοποιούν την εξέχουσα θέση του νερού. Επίσκεψη στην οθωμανική κρήνη, πλατεία Πεσόντων Οπλιτών και στα απομεινάρια του Ρωμαϊκού υδραγωγείου (καμάρες).

Προς την Οθωμανική Κρήνη

Δια του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου
  • Μετάβαση στη Στενή Ευβοίας και περιήγηση στους φυσικούς δρόμους του νερού.

Διασχίζοντας τη ρεματιά
Ξεδιψώντας

Διασκεδάζοντας
Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Φωτεινή Ζουλινάκη (ΠΕ03),  Αριστέα Μπουλουξή (ΠΕ04.01), Καλλιόπη Παυλοπούλου (ΠΕ03) και Εμμανουήλ Ριτσατάκης (ΠΕ04.01).

Και τα απόνερα: